Pet shop işletenler kedi köpek satışlarının internet üzerinden de yasaklanmasını istiyor;

Pet shop işletenler kedi köpek satışlarının internet üzerinden de yasaklanmasını istiyor

Yaklaşık bir yıl önce “pet shop” olarak bilinen evcil hayvan mağazalarında kedi ve köpek türlerinin satılması yasaklandı. Bu mağazalar, şimdi internetten satışlara ağırlık verdi. Ancak evcil hayvan mağazası işletenler yasaktan pek memnun değil. Söz konusu uygulamanın, kedi ve köpekleri sahiplenenlerinin bir müddet sonra bu hayvanları ya dışarı ya da barınağa bırakmasına neden olduğunu ileri süren esnaf olduğu gibi satışların internetten de yasaklanması gerektiğini savunanlar var....

ŞANLIURFA - Hayvanları Koruma Kanunu'nun Temmuz 2022’de yürürlüğe girmesiyle “pet shop” olarak bilinen evcil hayvan mağazalarında kedi ve köpeklerin vitrine konularak satışı yasaklandı.

Yasakla evcil hayvan mağazalarında bulunan kedi ve köpek türleri kaldırılırken, satışlarının sadece internet üzerinden ve katalogla yapılmasına izin verildi. Yasağa rağmen vitrinde satış yapmaya devam eden bu iş yerlerine 2 bin 43 lira cezai işlem uygulanıyor.

Söz konusu yasağın hayvan satışlarını nasıl etkilediğini BİHA’ya anlatan evcil hayvan mağazası sahipleri, internet üzerinden serbest olup pet shoplarda yasak olmasını doğru bulmadıklarını ifade etti.

ÖZBEK: SATAMADIĞIMIZ İÇİN ALAN KİŞİ BİR MÜDDET SONRA DIŞARI BIRAKIYOR

Şanlıurfa’da yıllardır özellikle muhabbet kuşu, civciv gibi hayvanların satışını yapan mini pet shop sahibi Eyyüp Sabri Özbek, mağazalarda satışın yasak olmasından dolayı kedi veya köpek alan kişilerin onları daha sonra ya dışarı ya da barınağa bırakarak telef olmalarına neden olduklarını ileri sürdü.

ÖZBEK: HAYVANLAR BU ŞEKİLDE TELEF OLUYOR

“Kedi köpek satışının yasaklanması bizi etkiledi” diyen Özbek, sebebini şöyle anlattı:

“Bu hayvanlar bize getirildiği zaman, biz bunları başkalarına sahiplendiriyorduk. Alıp bakıyorlardı, bir daha bize getiriyorlardı. Fakat şu anda sahiplendiremediğimiz için, satamadığımız için alan adam belli bir müddet sonra dışarı bırakıyor. Çip takılması var, o da çözüm değil. Adam yine çok çok ya barınağa bırakıyor ya da sokağa bırakıyor. Havyanlar da bu şekilde telef oluyorlar. Bugün süs köpeği diğer köpeklerin yanında olmaz ki. Zaten bizim sattığımız süs köpeği. Van kedisi, Ankara kedisi… bunları satıyorduk. Sokaktan toplayıp satmıyorduk.”

“İNTERNET SATIŞLARI TALEPLERİ PEK FAZLA KARŞILAYAMIYOR”

Esnaf Özbek, yasağın ardından insanların internet üzerinden çözüm yolu ürettiklerine işaret ederek, şöyle devam etti:

“Yasak kedi-köpek satışlarını çok etkiledi. İnsanlar artık internet yoluyla sahiplendiriyorlar. İnternet yoluyla satışı var yani. Sadece pet shoplarda satışı yasak. Elden alan satan oluyor ama. İnternet üzerinden satışlar da talepleri pek fazla karşılayamıyor. Oradan satan adam cezadan korkuyor. Acaba bir şey olur mu diye.”

Esnaf Özbek şu an en çok muhabbet kuşlarının ilgi gördüğünü belirterek, bunun nedeni konusunda da bu kuşların depremi önceden hissetmelerine ilişkin inanç olduğuna dikkat çekti. Özbek, “Bizim bildiğimiz veya söylenenlere göre, deprem olmazdan evvel bir bağırma falan oluyor kuşlarda. Bundan dolayı biraz satışı fazlalaştı. Diğerleri aynı” ifadelerini kullandı.

“ÖNCEKİ SATIŞLARIMIZA GÖRE ŞU AN SATIŞLAR DURGUN”

Hayvan satışlarının genel durumuyla ilgili de konuşan esnaf Özbek, satışlarda bir durgunluk olduğunu vurgulayarak, “Eskiye oranla kuş satışı ve diğer satışlarımız durmuş durumda. Çünkü depremde çoğu hayvan telef oldu korkudan dolayı, kafeslere çarpmalarından dolayı. Önceki satışlarımıza göre şu an satışlar durgun yani. Evcil hayvan fiyatlarında herhangi bir yükseliş yok. Ama mamanın ve diğer tür malzemeler her geçen gün zam yiyip pahalı oluyor” diye konuştu.

GEZER: PET SHOPLARA AYRICA ZORLUK ÇIKARIYORLAR

Pet shop işleten Mehmet Sıddık Gezer de daha çok muhabbet, papağan, kanarya gibi evcil kuşları sattıklarını söyleyerek, “Satışlar şu an durgun. Ama inşallah iyi olur. Havalar kötü, işler kırık, piyasa durgun, fiyatlar yüksek. Eskisi gibi iş olmuyor. Petshopçulara ayrıca zorluk çıkarıyorlar” dedi.

Satışlarını genellikle dükkanında yaptığını, internette tek-tük satışlar olduğunu belirten Gezer, pet shoplarda en çok muhabbet kuşu alındığını söyledi ve şöyle devam etti:

“Muhabbet kuşu dediğimiz zaman, yavru alıyorlar, alıştırmak için, konuşturmak için. Evde bir çocuk gibi. Atıyorum, evde iki çocuk varsa, üçüncüsü muhabbet kuşu olarak geçiyor.”

“SATILAN KEDİ-KÖPEĞİN BÜTÜN MALZEMESİ BİZE KAR KALIYOR”

Esnaf Gezer, pet shopçular olarak kendilerine çok zorluk çıkarıldığını kaydederek, şunları söyledi:

“Çok zorluk çıkarıyorlar. Ne bileyim kedi satmak yasak, köpek satmak yasak. Bir pet shopçuya kedi köpek satma diyemezsin. Adam pet shopçu, mecbur satıyor. Satılan kedi köpeğin maması bize, bütün ihtiyacı bize, bir kedi köpeğin atıyorum üstündeki elbisesi, affedersin tuvalet malzemesi, her şeyi bize kar oluyor. Onun için diyorum.”

“SATIŞLARI İNTERNET ÜZERİNDEN DE YASAK OLMASI LAZIM”

Her ne kadar kendileri dükkanlarda kedi-köpek satmasa da, internet gibi başka yollardan temin edildiğini vurgulayan esnaf Gezer, bu konuda da düzenleme yapılması gerektiğini savundu. Gezer, “Biz pet shopçu olarak satmıyoruz. Kurallara uyan esnafız. Yıllardır bu işi yapıyoruz. Ama biz satmazsak, başka insanlar internet üzerinden satıyor. Satışları internet üzerinde de yasak olması lazım. Su satar gibi kedi köpek satıyor. Sonra her önüne gelen pet shopçu açıyor. Urfa’da her yerde pet shopçu var. Ama hiçbirinin bütün belgeleri yok” ifadelerini kullandı.

BİHA

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum