Şanlıurfa Aile Hekimleri Derneği Birlik ve Dayanışma Sendikası (ŞUAHED) öncülüğünde Hekimsen Sendikası ile Hekim Birliği Sendikası’nın katıldığı ortak bir basın açıklaması yapıldı.
Hekim sendikaları “Lütuf değil sadaka değil hakkımızı istiyoruz” başlığı altında yaptığı açıklamada, geçen hafta yapılan düzenleme ile memur maaşlarına getirilen yüzde 25’lik zam oranını yetersiz bulup tepki gösterdi.
Sendiklar, “5 Temmuz 2023 tarihinde tarafınızca açıklanan %17.55 zam oranı ve 8077 TL ek ödeme, aile hekimliği çalışanlarının hak edişlerine ve hizmetin yürütülmesi için gerekli ASM gider ödeneğine oransal artışı tam bir hayal kırıklığı olmuştur” dedikleri açıklamada şunları ifade etti:
“Bizler aile sağlığı merkezinde görev yapan aile hekimleri, aile sağlığı çalışanı Ebe, Hemşire, Tibbi sekreter, ATT ve ASM personelleriyiz.
Aile sağlığı merkezlerinin 25 üzeri kalem halinde sabit gideri bulunmaktadır. Son 5 yıl içerisinde bu giderlerin enflasyon artışı yanında, ASM giderleri için ödenen gider ödemesi artışı çok geride kalmıştır.
Birçok aile hekimi, ebe, hemşire asli kadrosuna dönmüş, birçok ASM kira, elektrik faturasını ödeyememekte, standart sağlık hizmeti verilecek tibbi ve hijyen malzemesini alamamakta artan personel giderleri sebebiyle birçok ASM personel işten çıkarmaktadır. Son 5 yıl içerisinde; Resmi TÜFE artışı %331, asgari ücret artışı %611, Kira artişi %400 olmuşken ASM giderleri için yapılan artış sadece %330 olmuştur. Aradaki fark artık hekimlerin kendi hak edişlerinden sağlanır noktaya gelmiştir.
5 Temmuz 2023 tarihinde tarafınızca açıklanan %17.55 zam oranı ve 8077 TL ek ödeme, aile hekimliği çalışanlarının hak edişlerine ve hizmetin yürütülmesi için gerekli ASM gider ödeneğine oransal artışı tam bir hayal kırıklığı olmuştur. Aile hekimleri ve ASC'lerin sözleşme ve ödeme yönetmeliğinde yapılacak düzenlemelerle hak ediş ve gider ödeneklerinde iyileştirme yapılmadığı takdirde sistemden çıkışların artacağını ve sistemin tamamen tikanacağı bir gerçektir.
İvedi olarak 05. 07. 2023 tarihinde açıklanan 8077 TL ek ödeme tavan ücrete yansıtılmalı ve emekliliğe etkisi olacak şekilde yeniden düzenlenmelidir.
Ayrıca Aile Hekimliği Sözleşme ve Odeme Yönetmeliğinde yer alan hem aile hekimleri hem de ASC'lerin ilk 1000 puana kadar olan temel hak ediş katsayısı acil olarak %100 arttırılmalı, eşdeğer meslek gruplarının temel ücretlerinin altında bir hak ediş alınması önlenmeli, aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarının 1000 puan üzeri hak ediş kalemi katsayısı mevcut açıklanan memur zamdan bağımsız olarak %50 arttırılmalı, ASM gider ödeneği oranları tüm ASM sınıflarında yapılacak değişiklikle %50 acil olarak arttırılmalı, Sosyoekonomik gelişmişlik düzey ödemesinde bölge oranlan deprem bölgesi öncelikli olarak güncellenmeli ve çarpan katsayısı %100 arttırılmalı, destek ve teşvik ödemesi ulaşılabilir bilimsel, gerçekçi oran ve kriterler ile yeniden düzenlenmeli, tüm aile hekimliği çalışanlarının alabilmesi sağlanmalı, destek ve teşvik ödemesinde aile sağlığı çalışanları için belirlenen tavan ücret oranı %3'den %21'e çıkarılmalı, ASC'ler için belirlenen hak ediş ücreti üst limiti tavan ücretin 1.5 katı uygulaması 3 kata çıkartılarak hak ediş üst limiti sınırlaması genişletilmeli, Aile hekimleri ve ASC'lerden alınan vergi yüzdelik dilimi sabit olmalı ve bu oran en fazla %20'yi geçmemelidir.
Şanlıurfa Aile Hekimleri Derneği Birlik ve Dayanışma Sendikası Hekimsen Sendikası Hekim Birliği Sendikası
Tabipsen Sendikası Şanlıurfa Tabip Odası”.
BİHA