Urfa’da
ısınan havalarla birlikte parklara, bahçelere ve piknik alanlarına akın etmek
ve ailece mangalda etleri yellemek, vatandaşların stresten arınmak için
başvurdukları en önemli etkinliklerden biri olduğu söylenebilir. Ancak bu yıl,
et fiyatlarında yaşanan yüksek zamlardan dolayı bunun pek mümkün olmayacağı
gibi görülüyor.
BİHA’ya konuşan kasap esnafı, mangalın artık lüks bir etkinlik olarak tarih olacağı konusunda mutabık. Artan fiyatlardan dolayı et tüketiminin ciddi oranda düştüğünü vurgulayan et ustası esnafla artışların vatandaşa ve et piyasasına nasıl yansıdığını konuştuk.
MAKASKIRAN:
BÖYLE GİDERSE MİLLET ET YEMEYECEK
Çocukluğundan beri kasap olarak et işi içinde olan Halil İbrahim Makaskıran, ete gelen zam konusunda, “Ortalama danaya nerden baksan 60 lira zam geldi, son iki ay içinde. Kuzuya da normalde 40-50 lira zam geldi. Yani böyle giderse millet yemeyecek” dedi.
“BEYAZ
ETİN DURUMU KIRMIZ ETTEN DAHA KÖTÜ”
Kasap Makaskıran, zam konusunda beyaz etin durumunun kırmızı etten daha kötü olduğunu vurgulayarak, “Beyaz etin durumu daha kötü. Normalde 40 liraya sattığımız tüm tavuğu, şu an 60 liraya satıyoruz. But olsun, göğüs olsun, hepsinin üstüne 30’er lira zam geldi” diye konuştu.
“İNSANLAR
ARTIK MECBUR TASARRUFA GİDİYOR”
Zamlardan dolayı vatandaşın artık neredeyse et yemeyecek duruma geldiğine dikkat çeken Makaskıran, “Vatandaş geliyor 50 liralık, 40 liralık et alıyor. Eskiden bununla 2-3 kilo et satardık. Gittikçe işimiz düşüyor. Zaten adam geliyor, bir kilo kıymayı üçe-dörde böldürüyor. Diyor, hanım 4 yemek yapsın en azından. Çünkü sebzesi ayrı dert, eti ayrı dert. Başka zaman 5-6 kilo et doğuruyorduk. Yarımşar kilo paketliyorduk. Şimdi 300-350 gram. İnsanlar artık mecbur tasarrufa gidiyor” ifadelerini kullandı.
“MANGAL YAVAŞ YAVAŞ TARİH OLACAK”
Kasap Makaskıran, etteki fiyat artışından dolayı insanların havaların ısınmasına rağmen artık dışarı çıkıp mangal gibi etkinlikler yapacağını sanmadığını belirterek, “Şimdi 2 çocuklu bir aile gitse, yine 500-600 bin lira. Adamın aldığı asgari ücret ne kadar ki, masraf etsin” dedi ve sözlerine şöyle devam etti:
“Mangal artık yavaş yavaş tarih olacak. Bütçesi olmayan aile nasıl onu karşılasın ki? Ancak parka giderler, öyle gezerler, ondan sonra eve giderler. Hafta sonlarında da çok iş yapmıyor. Hafta sonları hep oturuyoruz. Eski hava yok. Eskiden arabalar dükkanın önünde doluşurdu. Şu an bir istisna, en fazla 3-5 kişi geliyor”.
KOÇ:
RAMAZAN’DA HİÇ İŞ YAPAMADIK
Yaklaşık 35 yıldır kasaplık yaptığını söyleyen İbrahim Halil Koç, et fiyatlarının çok yüksek olduğuna ve insanların alım gücünün olmadığına değinerek, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
“Biz bu Ramazan’da hiç iş yapamadık. Yapamamamızın sebebi, milletin alım gücü. Depremler, seller, felaketler de üst üste gelince. İlk başlarda işlerimiz çok güzeldi. Ama Ramazan’da biraz düştü. Şu anda da aynı durumumuz devam ediyor”.
“ADAM
HAFTADA 10 KİLO ET ALIYORDU, ŞİMDİ 2 KİLO ET ALIYOR”
Sene başından önce etin kilosunu 160 liraya verdiğini ve vatandaşların et alımında sorunlar yaşadığını kaydeden kasap Koç, “Şu an kuzu eti 250-260 lira. Dana kıyma ve parça yılbaşından önce 150-160 liraydı. Şu an dana kıyma ve parça 290-300 lira. Bu fiyatlar da bizi kurtarmıyor. Kar oranımız düştü. Mesela, bizim müşterilerimizden pay biçelim. Adam geliyordu haftada 10 kilo et alıyordu, şimdi haftada 2 kilo et alıyor” dedi.
“BEYAZ
ET KIRMIZI ET FİYATINA DAYANDI”
Et fiyatlarındaki artışın nedenini yem fiyatlarındaki artışa bağlayan esnaf Koç, mangalda en çok tüketilen beyaz etin de yükseldiğini belirterek, “fiyatlardaki yüksek artış mangalı artık tarih etti” ifadesini kullandı.
Beyaz ette kemiksiz ızgara tava denilen ve vatandaşın en çok tükettiği beyaz et olan bu çeşidin kilosunun 6 ay önce 60-75 lira arasında gidip geldiğini anımsatan Koç, “Şu an ise kilosu 130 lira. Gitti kırmızı et fiyatına dayandı. Yarım kilo et fiyatına dayandı. Müşteri gelip diyor ki, bir kilo ondan alacağıma yarım kilo et alacağım ve patlıcanlı kebap yapacağım”.
Kasap Koç Ramazan ayında beyaz ete 6 defa zam geldiğini vurgulayarak, “Zam şaptan dolayı geldi. Millet korktu. Hastalık var diye et tüketimini düşürdü, kanatlı beyaz ete yöneldi. Zamlar bizim işimize de yansıdı. Gerçekten de en büyük paramız 200 lira, onunla da bir kilo et gelmiyor. Bu çok kötü bir durum. Satışlar yüzde 80 düştü” dedi ve içinde bulundukları krize dikkat çekti.
BİHA