Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’taki depremlerden daha az etkilenen illerde Şanlıurfa'da hızlı bir şekilde hasar tespit çalışması yapıldı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğünce belirlenen kriterlere göre binalar "hasarsız, az hasarlı, orta hasarlı ve ağır hasarlı " olarak sınıflandırıldı.
Lisanslı gayrimenkul değerleme uzmanı Müslüm Yıldırım, Urfa’da yapıların çoğunun basit duvar çatlağı ve boya döküntüsü yüzünden “az hasarlı” olarak değerlendirildiğini belirterek, çoğu akademisyenin basit duvar çatlaklarının doğal olduğunu, bunların “hasarsız” addedilebileceğini belirtmelerine rağmen bakanlık birimlerince “az hasarlı” olarak kodlandırıldığını kaydetti.
“İnsanlar 10 bin TL hasar yardımı söz konusu olunca durumu pek yadırgamadılar” diyen Yıldırım, özellikle deprem yardımından yararlanmak için “hasarsız” evinin durumuna itiraz ederek “az hasarlı” yaptırmak isteyenlerin ileride pişman olabileceğine vurgu yaptı.
Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği’nin aralarında Urfa’nın da bulunduğu depremden az etkilenen illerde kredilendirme için ekspertiz işlemlerine başlanabileceğini duyurduğunu belirten Müslüm Yıldırım, bankaların henüz nasıl tavır alacaklarına karar veremediklerini söyledi. Yıldırım, yardım alabilmek için hasarsız evlerini az hasarlı göstermek isteyenlerle ilgili şu uyarıda bulundu:
“Bankacılık işlemlerinde ağır ve orta hasarlı yapılar kredi işlemlerinde arsa payları üzerinden değerlemeye tabi tutulacak. Az hasarlı olarak kodlanan yapılar için ipotek amaçlı banka kredi işlemlerinde sıkıntılar oluşabilir. Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği Kredilendirme için ekspertiz işlemlerine başlanabileceğini duyurdu. Ancak bankalar henüz nasıl tavır alacaklarına karar vermiş değiller. Az hasarlı binaların satılabilirlik kabiliyeti ekspertiz raporlarında "ALICISI AZ" olarak değerlendirilebilecek. Bu durumda da birçok banka şartnameleri gereği kredi veremeyecekler ya da kesinti yapacaklar. 10 bin TL deprem yardımı almak için hasarsız çıkan binasını ‘az hasarlı’ göstermek için itiraz edenler ilerde pişman olabilirler. Tapu satışında zorunlu deprem sigortası yaptırdıklarında yüksek prim ödemekle karşı karşıya kalabilirler.”
Müteahhitleri ve daire sahiplerini asıl depremin o zaman vuracağını ifade eden Yıldırım, “İnsanların bir kısmı kredi ile sıfır konut alıyor. Bu binalara da az hasarlı diye rapor tutulursa ki tutuluyor, alıcısı az denilen binaya o zaman bankalar güvenli tarafta kalmak için kredi vermeyecekler. Yıkılan binalar değil esas müteahhitleri ve daire sahiplerini deprem o zaman vuracak” diye konuştu.
BİHA