6 Şubat Pazartesi günü Kahramanmaraş merkezli iki büyük
deprem Şanlıurfa dâhil 11 ili etkilemişti. Afet bölgesindeki hasar gören
apartmanların tespiti ve yıkım işlemleri de devam ediliyor.
Harran Üniversitesi Hastanesinde görev yapan Göğüs Hastalıkları Doç. Dr. Şerif Kurtuluş, depremin en çok etkilediği yerlerden bir olan Hatay’ın Samandağ ilçesinden önemli uyarılarda bulundu.
Doç. Dr. Kurtuluş, afet bölgesinde yıkım işiyle görevli çalışanların toz duman içinde çalışma yaptıkları için maske takmaları, tulum giymeleri, her akşam duş almaları gibi daha birçok tavsiyede bulundu.
YIKIM İŞİYLE UĞRAŞAN İŞÇİLERE ÖNEMLİ TAVSİYELER
Doç. Dr. Kurtuluş, “Hatay Samandağ'dayız. Deprem bölgesi Kahramanmaraş merkeziydi, bir süre sonra artçılar devam etti ve daha sonra Hatay merkezli depremler oldu. Nice yıkılmış binalar var. Ben göğüs hastalıkları doktorum. Sizden bazı isteklerim olacak. Özellikle yıkım alanlarında gördüğümüz bir durum var yıkımlar maalesef toz ortamına dönüyor her taraf. Bazı sakıncaları var. Bazı uyarılarda bulunmak istiyorum.
Özellikle yıkım işiyle uğraşanların bu çok önemli gerekirse oksijen desteği olan bir çalışma ortamı ya da en doksan dokuz dediğimiz FFP3 dediğimiz maske tipini kullanmaları gerekmekte. Aynı şekilde etrafında güvenlik oluşturanlarında aynı şekilde maske kullanımı ve her gün akşam duş almaları, tulum giymeleri gerekir.
Toz yayılmasıyla birlikte geçici bir durum oluşmuyor maalesef o toz dumanın içerisinde lifler alerjen maddeler vücuda zararlı iritan maddeler yer alıyor. Yıkım esnasında mutlaka ıslak yıkım yapılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
BİHA